שבת

קניות ממסעדות וחנויות שפתוחות בשבת

  • י"ט תשרי התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, אני חוזרת בתשובה ב"ה עם כמה שאלות לגבי כשרות:

1. האם זה חמור לאכול במסעדות שפתוחות בשבת ואני אוכל שם רק אוכל כשר.. או שמקום כשר חייב להיות מקום שסגור בשבת?

2. מה לגבי כלי תחבורה כמו חברת אגד, חברות סופר-פארם, בתי קולנוע, וחנויות בגדים שפתוחות בשבת איך אני אמורה לנהוג במקרים כאלה? הרי גם המקומות האלה פתוחים בשבת.

תודה.

תשובה

מועדים לשמחה,

א. אין לאכול במסעדה שפתוחה בשבת, למרות שהם טוענים שהאוכל שלהם כשר (וכן יעויין בשו"ת חלקת יעקב חלק יורה דעה סימן כו ובשו"ת מנחת יצחק חלק ג' סימן עג), אולם לקנות ממסעדה מוצרים סגורים שיש עליהם הכשר - מעיקר הדין מותר, ואם אפשר - ראוי להימנע, וכדלהלן.

ב. מעיקר הדין מותר לנסוע ביום חול בכלי תחבורה שפועלים בשבת, וכן לקנות מחנויות שפתוחות בשבת (כמובן לא אוכל שיצרו בחנות הזאת), אולם ראוי במידת האפשר (אם אין הבדל משמעותי במחירים, ואין טרחה יתר על המידה) להשתדל לקנות ולתמוך בחנויות ששומרות שבת (וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תתה, וחלק ב' סימן קצה ותשכד, ובספר דרך שיחה חלק א' עמוד ערה, ובספר שלחן יוסף עמוד נב, ובמכתבם של גדולי הדור הנדפס בסוף ספר הליכות שבת חלק א').

בברכה,

הלל מאירס