ואחריו לא יהיה אל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בסליחות אנו אומרים את הנוסח : "מיוחד בא-ה-י-ה אשר א-ה-י-ה .הוא היה הוה ויהיה.הוא ממית ומחיה. לפניו לא נוצר אל ואחריו לא יהיה". השאלה שלי היא כזו: בסיפא של המאמר לגבי "לפניו לא נוצר אל" אני מבין, כי זה מופיע בפסוק בישעיה מ"ג. אבל הבעיה שלי היא הנוסח הזה "ואחריו לא יהיה" וכי יש הוה אמינא לחשוב שכביכול יש אחריו יתברך? ומה גם יש את הפסוק בישעיה מ"ד "אני ראשון ואני אחרון ומבלעדי אין אלקים". לכן נראה לי שיש כאן טעות סופרים. מה אומר כבוד הרב?

תשובה

שלום יורם

שאלת חכם חצי תשובה, הפסוק שהבאת מישעיה הוא המקור שעליו מתבסס הסליחה, אם כן ודאי שאין טעות סופרים שאלתך בהחלט טובה על דברי הנביא , באופן פשוט הכוונה להפקיע ממושג האלים. שכאילו יש כמה כוחות אלוהיים בעליונים.

ולהוציא מלב שאולי כעת באמת אלוקינו הוא שליט הארץ אבל יגיע זמן שאיזה אל אחר יתפוס מקומו.לכן הכתוב מדגיש לא היה לפני ולא יהיה אחרי. כל טוב