האם צריך לעשות תשובה על גזל מלפני בר מצוה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כיצד ניתן לעשות תשובה על גזל? האם יש חובה לעשות תשובה גם על גזל שנעשה מלפני גיל בר מצווה(לבנים)? וכן מה עם שקר?

תשובה

כמו כל עבירה שאדם חטא בה, צריך לחשוב בלבו שמתחרט על כך, יקבל על עצמו שבעתיד לא יחטא בזה, וביום הכיפור יצטרף לזה גם הוידוי וכו לכפרתו.

גזל מעבר לתשובה האישית צריך להחזיר כדי שיכופר לו. בעלי מדרגה השיבו גם גזל שנעשה קודם גיל בר המצווה.