שאל את הרב - כללי

האם לשם מותר להישבע

  • ג' חשון התשע"ח

שאלה

שלום רב, תלמיד שלי שאל אותי היום שאלה מעניינת אשמח לתשובה: למה אלוקים נשבע?.. (על האדמה אשר נשבע..) והרי לנו אסור להשבע בדכ?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

הסיבה שאסור לנו להשבע, כי אנו חוששים שמא לא נוכל לקיים ואז עוברים על השבועה.

וכמו שכתב שלמה המלך בקהלת (ה-ד)  לגבי נדר: "טוב, אשר לא-תידור--משתידור, ולא תשלם".

אבל אצל הקב"ה אין את החשש הזה, כי הוא בודאי יקיים את שבועתו. ואז, מצינו שזה דוקא מצוה לישבע (ספר המצוות, מצות עשה ז').

בברכה,

רב נחום