מה התביעה על רוצח הלא כך נגזר על הנרצח?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

יש דבר שלא הבנתי,ואשמח לקבל הסבר.. נכון אומרים שכל אדם מקבל מה שהקדוש ברוך הוא קבע, אם הוא יפטר בתאונה,או בירייה,או טביעה או כל דבר אחר. והקדוש ברוך קבע מה יקרה לאדם, אז אם רוצח רוצח מישהו, בעצם למה יבואו לרוצח בשמיים במשפט ויגידו לו רצחת? הקדוש ברוך הוא קבע שהאדם ירצח. תודה מראש

תשובה

המערכת מורכבת מהרבה גורמים ואני יזכיר כמה מהם: אדם למשל חוטא גדול וראוי להפטר מהעולם, אבל עדיין צריך שיהיה עוד רע כדי שיצא לפועל, כעת עובר לידו אדם שרוצה את כספו ומסוגל לרצוח בשביל זה, הוא דורש ממנו את הכסף ובגלל שהאדם החוטא אינו ראוי להשגחה פרטית במצבו הוא כאיל מופקר להשגחת הטבע, במקרה כזה באופן טבעי ההוא מוציא את האקדח והורגו , וזה מה שאכן קורה והוא נהרג.

זאת אומרת : מדוע נהרג בגלל העבירות שלו, ההוא רצח כי ככה בחר, האפשרות שיצא לפועל היתה בגלל שהוסרה ממנו ההשגחה ואיפשרה לכל אדם לפגוע בו במידה וירצה.

נושאי ההשגחה וצורת הפעולה שלה זה נושא עמוק ורחב וכדאי להקדיש זמן וללמוד את זה בצורה מסודרת.