שאל את הרב - כללי

הבנת מאמרים מסוימים בגמרא

  • י"ג חשון התשע"ח

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב! אשמח שהרב יסביר לי 2 מאמרים שמופיעים הרבה בגמרא ובשאר הספרים. 1. "עד סוף כל הדורות"... - מתי בדיוק אמור להיות הזמן הזה? 2. מדוע יש שינויים בתארים של הקב"ה, כלומר: פעם - "מי שאמר והיה העולם" וכו', פעם - "הקב"ה", פעם - "המקום", ועוד... ועוד... תודה מראש על התשובה!

תשובה

שלום וברכה,

סוף כל הדורות - יכול להיות לו אחד משני הפירושים:

1. אין סוף.

2. לאחר תחיית המתים, שבהם לא יהיה עוד מוות בעולם, ולא תהליך של הולדה, אלא כל הנשמות יגיעו לדרגתם הרוחנית הגבוהה ביותר, ואז "צדיקים עומדים ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה". וכל העולם יגיע לתכליתו הרוחנית וישוב להיות כבימי האדם הראשון בגן-עדן. ובמילא לא יהיו עוד "דורות הבאים".

כל הביטויים המשמשים בתיאור הקב"ה, נועדו לבטא תארים בכבודו ועצמותו. כשאומרים "אבינו" הפנייה אל רחמיו, וכשאומרים "מלך" הפנייה אל משפטיו.

"מי שאמר והיה עולם" מבטא את כוחו האדיר לברוא עולם, כמו הביטוי "ריבונו של עולם" (שליטו של עולם בהווה).

"הקדוש ברוך הוא" מבטא את קדושתו (ייחודו לעומת כל הישויות).

"המקום" מבטא את העובדה שהוא נמצא בכל מקום, הוא מקומו של עולם ואין העולם מקומו.

בברכה,

דניאל בלס