שבת

האם מותר להצטרף לנסיעה ברכב בשבת?

  • כ' חשון התשע"ח

שאלה

שלום, האם בעלי יכול לנסוע איתי במכונית בשבת, כשאני נוהגת במכונית (הוא שומר שבת)? הוא לא נוהג ולא עושה כלום, רק יושב לידי - מה הבעיה? תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

אסור להצטרף לנסיעה ברכב בשבת מכמה טעמים -

ייתכן שעצם הצטרפותו לנסיעה גורמת למנוע להתאמץ יותר (שהרי נוסף משקל לרכב), וממילא הרכב צורך יותר דלק, וזה חילול שבת גמור (יעויין שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לו ד"ה לפיכך, ואשרי האיש חלק ב' פרק יט סעיף ו. וע"ע אור לציון חלק ב' עמוד קסח ד"ה ועל כן, ושמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק מג סעיף קלו).

וכן אסור ליהנות ממעשה של חילול שבת (יעויין שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן שיח סעיף א), ולכן אסור לבעלך ליהנות מהחילול שבת שלך.

זאת ועוד - בעצם ההצטרפות לנסיעה ברכב בשבת יש משום זלזול בוטה בקדושת ואווירת השבת (יעויין שמירת שבת כהלכתה שם).

בברכה,

הלל מאירס