שאל את הרב - כללי

מדוע יש מניעות בעשיית מצווה?

  • כ"ג חשון התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב ביום שישי האחרון נסעתי בבוקר לצדיק מיבנאל ע"מ לקרוא ספר תהילים שלם. השכמתי קום, ולמרות כל הארגונים מתחילת הבוקר היו עיכובים ומניעות. גם הרגשתי מין אווירה כזו באוויר של מתח מסויים...כל מה שיכל להתפקשש התפקשש. בשבח והודיה לאל הגעתי לכניסה של בית העלמין, וממש בפתח הקבר של הצדיק האוטו שלי התחיל להוציא עשן ולנזול מקדימה ונאלצתי להזמין גרר שהגיע מיד לאחר שעה כך שגם לא הספקתי לקרוא את כל ספר תהילים כמו שרציתי. כשיצאתי משם,אף על פי שידעתי שהכל לטובה, לא הבנתי למה זה קורה... למה כשאני כלכך מתאמצת להגיע ולעשות מצווה הדברים לא הולכים בקלות? כמובן שאין לי טיפת ספק בחשבונותיו ודרכיו של הקב"ה אך באמת הדבר עורר בי פליאה שכן היו צריכים הדברים להתנהל בדיוק להפך... תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

כך באמת סדר הדברים, שלפני שזוכים לקדושה מסויימת ישנה "התנגדות דקדושה" המתעוררת. ענין זה מבואר בספרי קבלה וחסידות

טעם הפשוט לכך, שכאשר אדם רוצה לעשות משהו בשביל הקב"ה בוחנים את מעשיו כדי לראות כמה שהוא "באמת רוצה" וכמו שמצינו אצל אברהם אבינו כשהלך לעשות את העקידה

ונמצא בסופו של דבר שאפילו חלק קטן של המצוה שעשה  (וכגון קריאת רק כמה פרקים מתוך ספר תהילים במקום לקרוא את הספר בשלימותו) - נחשב לזכות בשמים עוד יותר גדולה עקב כל הקושיים שעברו עליו והמשיך לקיים, אפילו יותר מעשיית מצוה גדולה שבאה לו בקלות.

בברכה,

רב נחום