אבלות על בן זוג ללא חופה וקידושין

  • ג' כסלו התשע"ח

שאלה

הגרוש של אחותי נפטר היא חיה איתו לאחר הגירושין הם ביחד 40 שנה! האם היא צריכה להתאבל עליו? שאלה שניה אמא שלי קנתה ספר תורה לכבוד אבא שלי שנפטר האם צריכים לבטל את המסיבה לכבוד ספר התורה שבו יהיה מוזיקה בגלל הגרוש של אחותי? תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

1. אחותך לא חייבת להתאבל עליו - כיוון שבזמן פטירתו הם לא היו נשואים כדת משה וישראל (וכן כתב בספר נהר מצרים חלק א' הלכות אבלות אות צא, שאין הבעל מתאבל על אשתו אלא אם כן היא כשרה ונשואה עמו כדת של תורה, אבל אם הוא יושב עמה בלי כתובה וקידושין רק היא כפלגש, אין לבעלה להתאבל עליה כלל, דהא אינה אשתו. יעויין שם).

2. אין לבטל את המסיבה לכבוד הכנסת ספר התורה.

בשורות טובות,

הלל מאירס