האם מותר לאכול ג’ירפה?

  • ז' כסלו התשע"ח

שאלה

האם ג'ירפה כשרה? תודה

תשובה

שלום רב,

בעיקרון יש לג'ירפה את כל סימני הטהרה, כי היא מעלה גרה ומפריסת פרסה, ומכל מקום המנהג פשוט להימנע מאכילת הג'ירפה.

בפי העולם שגור שסיבת המניעה היא משום שצוואר הג'ירפה ארוך מאוד ולא יודעים היכן לשחוט, אולם אין זה נכון, היות שעל פי ההלכה (ראה משנה מסכת חולין דף יט עמוד ב) כל הצוואר של החיה כשר לשחיטה.

אלא לכאורה הסיבה היא משום שאין מסורת איש מפי איש שאכן הג'ירפה מותרת באכילה, ודעת כמה פוסקים (ש"ך יורה דעה סימן פ סק"א, חכמת אדם כלל לו סעיף א, וחזון איש יורה דעה סימן יא אות ד) שגם בחיה לא מספיק שיהיו לה סימני טהרה, אלא צריך בנוסף לכך מסורת שהיא חיה הנאכלת.

אמנם יש דעות בפוסקים (פרי מגדים יורה דעה סימן פ בשפתי דעת סק"א, וכף החיים סק"ה) שסימני טהרה מספיקים כדי להתיר חיה באכילה, ואין צורך גם במסורת. ולכאורה לפי דעות אלו אין שום מניעה הלכתית מלאכול ג'ירפה. אלא שבלאו הכי זה לא מעשי בזמנינו היות שמדובר בחיה מוגנת.

וע"ע מה שכתבו בזה בשו"ת רשב"ן חלק ב' (סימן סד) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ה' (סימן יא) ובשו"ת ושב ורפא חלק ג' (סימן קיא) ובשו"ת הראשון לציון חלק ב' (חלק יורה דעה סימן א) ובספר ילקוט יוסף איסור והיתר חלק ב' (עמודים שמג-שמז) ובספר שלחן ערוך המקוצר חלק ד' (סימן קלד הערה ו).

בברכה,

הלל מאירס