האם מותר לבקש מצדיק שנפטר שיושיע אותי?

  • כ"ט כסלו התשע"ח

שאלה

מישהו אמר לי שמותר לבקש מצדיק שנפטר שיושיע אותי בעצמו ושיתקן את נשמתי וששולחן ערוך מתיר זאת במחילה אם אפשר תגובה הולמת ומקורות. תודה רבה על העזרה

תשובה

שלום רב,

רבים מהפוסקים מתירים לבקש מצדיק שנפטר שיעמוד בתפילה לפני הקב"ה על כל דבר ועניין הנצרך לו. אולם אין היתר לבקש מהצדיק שהוא בעצמו יושיע אותו ויתקן נשמתו.

מקורות: עצם הדבר שמותר לבקש מהצדיק שנפטר שיעמוד בתפילה עליו ויבקש עליו רחמים, לכאורה כן מוכח להדיא מדברי הגמרא במסכת סוטה (דף לד עמוד ב) שכלב פירש מעצת מרגלים והלך ונשתטח על קברי אבות, אמר להן, אבותי בקשו עלי רחמים שאנצל מעצת מרגלים. וכן ראה שם (דף יד עמוד א בהגהות הב"ח) מפני מה נסתתר קברו של משה מעיני בשר ודם, מפני שגלוי וידוע לפני הקב"ה שעתיד בית המקדש ליחרב ולהגלות את ישראל מארצם, שמא יבואו לקבורתו של משה באותה שעה ויעמדו בבכיה ויתחננו למשה ויאמרו לו משה רבינו עמוד בתפילה בעדנו, ועומד משה ומבטל את הגזירה מפני שחביבים צדיקים במיתתם יותר מבחייהם וכו'. יעויין שם. הרי שמותר לבקש מצדיקים שנפטרו מן העולם שיעמדו בתפילה עליו לפני הקב"ה. אולם לא שמותר לבקש מהם בעצמם שיושיעו אותו.

וכן ראה עוד בזוהר הקדוש (פרשת אחרי דף עא) א"ר ייסא בשעתא דאצטריך עלמא למטרא אמאי אזלינן לגביהון דמיתייא, והא כתיב ודורש אל המתים ואסור, והשיב לו רבי חזקיה דישראל כד אתאן למיתיהון אתיין בתשובה ובתבירו דלבא למבעי רחמי מקמי קב"ה, ובעין דנשמתהון דצדיקייא יבעון רחמי קמי קב"ה עלייהו וכו'. ע"ש. ועיין בשו"ת רב פעלים חלק ב' (חלק יורה דעה סימן לא) שהביא דברי הזוה"ק, וכתב, נמצא לא הותר לאדם להתפלל על קברי הצדיקים, לשאול בקשתו מן הצדיקים עצמן, כי זה חשיב דורש אל המתים, אלא הוא מתפלל ושואל בקשתו מהקב"ה, ורק מבקש מנפש הצדיק שתתפלל עליו לפני הקב"ה, שישמע תפילתו ויעשה בקשתו. וכן ראה עוד בספרו בן איש חי (שנה א' פרשת נצבים סעיף ב) שכתב, ואל ישים מגמתו נגד המתים, אלא יתפלל להשם יתברך שיתן לו רחמים בזכותם. ויכול להשתטח על קבר הצדיק ויאמר: הריני מבקש מנפש הצדיק הקבור פה שתתפלל עלי לפני הקדוש ברוך הוא כך וכך.

וכן ראה בפרי מגדים אורח חיים (סימן תקפא באשל אברהם ס"ק טז) שכתב, ובסידור מענה לשון יש תפלות מה שאומרים על הקברים משמע קצת שמבקשים מאת הנפש שחמליץ טוב בעדנו. וכן בשו"ת מהר"ם שיק (חלק אורח חיים סימן רצג) העלה שאין איסור לבקש מהנפטרים שימליצו טוב בעדנו. וכן האריך בשו"ת מנחת אלעזר חלק א' (סימן סח) להתיר לבקש מהצדיק לעמוד עליו בתפילה לפני הקב"ה. וכן פסק בשו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן ל אות ז) וחלק ה' (סימן קסה). וכן כתב בשו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק יורה דעה סימן לה אות ו) ובספר חזון עובדיה ימים נוראים (עמודים נב-נג) ואבלות חלק ג' (עמודים רי-ריא). אולם לבקש מהצדיק בעצמו שיחלצו ויושיעו ויתקן נשמתו - זה ודאי אסור, וכמו שכתב להדיא בשו"ת רב פעלים הנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס