לא זוכרת אם נטלתי ידיים ללחם, מה עליי לעשות?

  • א' טבת התשע"ח

שאלה

אם אני לא זוכרת אם נטלתי ידיים ללחם או לא. מה אני צריכה לעשות במקרה זה? תודה

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין אין צורך ליטול ידיים במקרה כזה שאת מסתפקת אם נטלת, ומכל מקום נכון להחמיר ליטול ידיים בלי ברכה.

מקורות: כתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן קס סעיף יא) ספק אם נטל ידיו או לאו טהור, ויש מי שאומר שעם כל זאת אם יש לו מים אחרים יטול ידיו ויוציא עצמו מן הספק, והסביר המשנה ברורה (ס"ק נא) שטעם היש מי שאומר הוא מכיון שאפשר לצאת בקל מידי ספיקא. ע"ש. ומכל מקום ברור שגם אם מחמיר ליטול ידיו שאין לו לברך על זה, משום שספק ברכות להקל. וכן כתב הלבוש (סעיף י) והובא בערוך השלחן (סעיף יט). וכן כתב הכף החיים (אות נז) בשם העולת תמיד, החסד לאלפים (אות ו), והבן איש חי (פרשת אחרי אות יד).

בברכה,

הלל מאירס