אכילת לא כשר או פגיעה ביהודי?

  • ז' טבת התשע"ח

שאלה

יוצא לי המון להימצא בבתים של לא שומרי מצוות או שהם שומרים אבל לא מקפידים כמו שההלכה אומרת אלא כמו שהם יודעים מהבית דברים מאד בסיסים
והמון פעמים יוצא מציעים לי לאכול משהו שהכינה בעלת הבית והיא ספציפית יודעת על ההקפדה שלי בכשרות מיד היא אומרת אין לך מה לדאוג אצלי הכל כשר ואני יודעת שרק מהמשפט הזה ישלי מה לדאוג ואינלי מושג מה לעשות בתים שמודעים לזה שהם לא שומרים יודעים כבר לבד לא להציע אבל היא מאד מאד בטוחה בשמירה שלה ואם אני אסרב אז אני יוצרת עליה רושם של אחת שהיא לא מספיק...וכמו שאני מכירה אותה היא ממש יכולה להיפגע ולהגיע למקומות לא הכי נכונים מהרושם הזה היא יכולה לשמור פחות או להרגיש מצויין עם עצמה כפרנציפ נגד מה שאומר לה שהיא לא בסדר ואני ממש מסתבכת אז יוצא שאני לא ממש אומרת אמת "אני בשרית" "לא רעבה" וכו ואין נגמרו לי התירוצים מה עושים במצב כזה? זה מצב מאד לא נעים שאני יוצאת לא בסדר מכל הבחינות אם אני לא יאכל היא נפגעת מאד! אם אני יאכל אני עוברת על ההלכה ואם אני אשקר אני שוב עוברת על ההלכה אני יכולה לאמר לה שאנחנו מקפידים יותר אבל היא לא תקבל את זה היא אישה שחוזרת בתשובה אז היא בטוחה שכל צעד שהיא עשתה הוא צעד סופי והיא לא מבינה שהוא צעד ראשון אשמח לתשובה תודה....

תשובה

שלום וברכה

א. מותר לשקר ולשנות לצורך התחמקות מאכילה.

ב. למעשה כל דבר שהוא רק חומרא יש לך להקל בביתם כגון אם את חוששת שהקמח לא נופה, מותר לאכול. אם את חוששת שלא הורפשה חלה מהעיסה תפרישי בעצמך. כמו כן אם יש לך ספק האם היא משתמשת בבשר כשר או חלק מותר לאכול שם.

אם את בטוחה שהאוכל לא כשר אסור לוותר.ואין לאכול אף אם היא תיעלב, אבל כמובן שצריך למצוא תירוצים כטבעונית מצחונית בשרית חלבית לא מרגישה טוב וכו' כדי שלא להעליב.