שבת

אני נוסע בשבת - האם לבת הזוג השומרת יהיה מותר לנסוע איתי?

  • י"ט טבת התשע"ח

שאלה

כבוד הרב,

אני חילוני גמור, אני מכבד את האמונות והדעות של כולם בכל נושא.

אני יוצא תקופה ארוכה עם בחורה שומרת שבת, יש דברים שהיא כן שומרת עליהם ויש אחרים שלא, מצד אחד היא שומרת על דברים שנראים בעיניי שמרניים מאוד כמו חיתוך נייר בשבת או שימוש בטלפון ומצד שני היא רואה טלוויזיה ומפעילה מיקרוגל.

אני אוהב אותה מאוד והיא חשובה לי נורא, קשה לי עם כך שלא נוכל לצאת מהבית במהלך השבת לשום צורך בעיקר בגלל שזהו היום החופשי היחידי שלי לפנאי, כמו כן משפחתי גרה רחוק ואין ברירה אלא לנסוע ברכב כדי לראות אותם.

אני מבין ומכבד את העובדה שהיא לא נוסעת בשבת אך רציתי לשאול ולהבין, כאחד שלא לוקח על עצמו ולהפך, אם אני מכריז כי אני נוסע "כך או כך" קיים איסור עליה להתלוות אליי? אני מוכן לקחת על עצמי את כל האשמה והנזק כדי שנוכל לנצל את הזמן הזה.

מעוניין בדעתך בנושא,

ד'.

תשובה

שלום רב,

אסור לה להצטרף לנסיעה ברכב בשבת מכמה טעמים:

א. ייתכן שעצם הצטרפותה לנסיעה גורמת למנוע להתאמץ יותר (שהרי נוסף משקל לרכב), ועל ידי זה הרכב צורך יותר דלק, וזה חילול שבת גמור (יעויין שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לו ד"ה לפיכך, ואשרי האיש חלק אורח חיים חלק ב' פרק יט סעיף ו. וע"ע אור לציון חלק ב' עמוד קסח ד"ה ועל כן, ושמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק מג סעיף קלו).

ב. אסור ליהנות ממעשה של חילול שבת (יעויין שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן שיח סעיף א), ולכן אסור לה ליהנות מהחילול שבת שלך.

ג. בעצם ההצטרפות לנסיעה ברכב בשבת יש משום זלזול בוטה בקדושת ואווירת השבת (יעויין שמירת שבת כהלכתה שם).

בברכה,

הלל מאירס