שבת

איך פותחים שקית חלב בשבת?

  • י"ט טבת התשע"ח

שאלה

בס"ד, שלום כבוד הרב, איך פותחים שקית חלב בשבת? האם גוזרים פתח במספריים או בסכין? תודה לרב. בשורות טובות ותזכו למצוות.

תשובה

שלום רב,

מותר לפתוח שקית חלב בשבת הן בסכין והן במספריים.

מקורות: כן דעת רוב אחרוני דורינו להתיר לפתוח שקיות חלב בשבת כרגיל, ומהם: בשו"ת ציץ אליעזר חלק יד' (סימן מה אות ה, אלא שלדעתו יש להיזהר שלא לקרוע במקום האותיות), ובשו"ת משנה הלכות חלק י' (סימן נט, אלא שכתב שאם יכול על ידי שינוי מה טוב ותבוא עליו ברכה), ובשו"ת אבן ישראל חלק ז' (סימן טז), ובספר אור לציון חלק ב' (פרק כז אות ז, ושם כתב שאין לחוש אם תוך כדי הפתיחה נקרעים שלא במתכוון אותיות שכתובות שם).

וכן ראה בספר חזון עובדיה שבת חלק ה' (עמודים שסה-שסז) שהעלה שמותר לחתוך שקית חלב בשבת הן ביד הן בסכין והן במספריים (ועיין שם שציין עוד לשו"ת חשב האפוד חלק ג' סימן קיח שהתיר לפתוח קרטונים של חלב בשבת. ושכן כתב בשו"ת באר משה חלק ו' סימן פט להתיר מעיקר הדין. ושכן פסק עוד בשו"ת דברי יציב חלק אורח חיים סימן קעא. והביא עוד משו"ת דבר יהושע חלק ב' סימן קלה אות ב להתיר לפתוח שקית חלב גם באופן שכל צדדי השקית מודפסים אותיות של שם החברה וההכשר, אלא שרצוי למצוא מקום לקרוע במקום שאין צורך בקריעת האותיות. ובסוף דבריו ציין לשו"ת נחלת לוי סימן לא שהעלה להקל לפתוח בשבת שקית חלב אף על ידי סכין או מספריים. ע"ש).

בברכה,

הלל מאירס