שאל את הרב - כללי

מדוע נקראה ציפורה האישה הכושית?

  • כ"ב טבת התשע"ח

שאלה

בכינוי של ציפורה "אישה כושית" האם הכוונה לתיאור שלה שהיא יפה או שהיא כושית בעלת עור כהה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ציפורה אשת משה רבנו הייתה מדיינית ולא כושית בעלת עור כהה, ויש כמה טעמים מדוע נקראה (במדבר יב א) "האישה הכושית", וכמו שכתוב במדרש תנחומא (פרשת צו אות יג) כי אישה כושית לקח, בגימטריא יפת מראה, חשבונו של זה כחשבונו של זה. האישה כושית, מגיד שהכל מודים ביפיה, כשם שהכל דוברים בשחרותו של כושי וכו', ועל שם נויה נקראת כושית, כאדם הקורא לבנו נאה, כושי, כדי שלא תשלוט בו העין.

ועיין עוד במסכת מועד קטן (דף טז עמוד ב) וכי כושית שמה והלא ציפורה שמה, אלא מה כושית משונה בעורה אף ציפורה משונה במעשיה (הכוונה שהייתה צדיקה גמורה. יעויין ברש"י שם ד"ה משונה במעשיו).

בברכה,

הלל מאירס