זמן ק"ש שעל המיטה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

עד מתי מותר לקרוא קריאת שמע שעל המיטה? עד עלות השחר? או שמא נץ החמה? או אולי עד שאני הולכת לישון? אשמח לקבל תשובה.. נ.ב.- האתר שלכם הוא מאחד הטובים שראיתי... תזכו למצוות, עדי.

תשובה

תודה על המחמאה. ובכן, זמן קריאת שמע שעל המטה, לפי דעת המקובלים ראוי להקדים לקרוא לפני חצות הלילה. [אין מדובר על `קריאת שמע של ערבית` שהוא חובה על כל אדם בל ערב, שזמנה נמשך עד חצות הלילה, ובדיעבד אם לא קרא, קורא עד עלות השחר].

אולם זמן קריאת שמע שעל המטה נמשך לפי ההלכה כל הלילה עד עלות השחר, אם הוא שוכב לישון אחרי זמן עלות השחר, קורא קריאת שמע ללא ברכת המפיל חבלי שינה, כמו שפסק המנשה ברורה (סי` רלט - ביאור הלכה).

אם קורא קריאת שמע שעל המטה לפני עלות השחר אך הוא יודע שישן רק אחרי עלות השחר, יש להשמיט ברכת המפיל חבלי שינה [כמבואר במשנה ברורה שם]. גם אם שוכב לישן שינה קבועה אחרי שהאיר היום ראוי לקרוא לפני השינה פרשת שמע.

בכבוד רב - מנשה ישראל