שאל את הרב - כללי

איך ניתן להתגבר על הכעס?

  • כ"ו טבת התשע"ח

שאלה

שלום לכבוד הרב,
אני אדם עצבני מטבעי. תמיד אני מנסה להתגבר על הכעס אבל ללא הצלחה, בין אם זה עם חברים ובין אם זה עם ההורים.
אני כל כך רוצה להתרחק מזה אך ללא הצלחה. אשמח לעזרה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

הייתי מייעץ שתבונן לתוך מעשה הילדות שלך, מה בדיוק גורם לך את ה"פיצוץ"?

כי מתוך נסיוני עם אנשים בתחום הייעוץ, מצאתי שיש לכל אחד "כותרת" אחת שגורמת לו להתפוצץ - שאצל כל אחד ואחד זה שונה, אבל אצל אדם אחד הוא בדרך כלל אותו דבר לאורך כל חייו; כלומר, כל מה שנכנס תחת הכותרת הזו תמיד יעורר בו רגש כ"כ חזק עד כדי "התפוצצות".

למשל, ישנם אנשים שהגורם אצלהם הוא חוסר ההכרה בכבודו, או חוסר הערכה, או זלזול בזכות קיומו או הכאבה במילים, או חוסר הבנה וכו'.

אם כעבור זמן תוכל להתמקד בהגדת "הכותרת", אז יהיה בידך מפתח יקר כדי להנצל מן הכעס. כי את תדעי כבר מנסיון, שכל מעשה או דיבור שנכנס תחת הכותרת הזו, תמיד יגרום לך באופן "אוטומטי" התבצבצות והתגברות הרגשות תוך דקה לידי מצב של "התפוצצות".

ואז תוכל בכל פעם שאתה מרגיש שמתעורר בקרבך לצעוק ולהתפרץ, לעצור דקה קודם שאתה מגיב ולחשוב: האם המעשה /דיבור הזה שמכעיס אותי כעת, נכנס תחת הכותרת של אותם דברים הגורמים לי "פיצוץ" או לא? אם אתה תראה שאין לזה שום קשר, אז תוכלי להמשיך ולהגיב .

אבל אם אתה תבחין באותו רגע בשכלך שמעשה זה כן נכנס תחת הכותרת, אז תחשוב לעצמך, "הרי אני יודע כבר, שכל מה שנכנס תחת כותרת זה גורם אצלי רגשות אינטנסביות והרגשה שאי אפשר להתמודד ולסבול  - ושרגשות אלו הם שלא כפי המציאות האמיתית שמסביבי; לכן, אע"פ שאני מרגיש ככה, אני יכול להגיד לעצמי  משכלי, שלא אגיב ככה באינטנסביות כזו, כי כל זה רק מה שאני מרגיש - אבל  לא שזה באמת ככה.

וכשתמשיך לעשות כן כעבור זמן, אז תוכל לשלוט יותר ויותר על תגובותייך בעזרת השם.

בברכה,

רב נחום