שאל את הרב - כללי

שאלה על גלות רומא

  • י"ב שבט התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב. יש לי שאלה. בספר "מסע אל האמת" של זמיר כהן (שבמקרה יש לי אותו עמ' 9)
מסופר על כך שהתורה חוזה מראש כי "גוי אשר לא תשמע לשונו"
מנבא על כך שלא ידענו את השפה של הרומאים.
אך יש ראיות לכך שהיה לנו קשר עם רומא עוד בשנת 161 לפני הספירה.
ואני מצטט מויקיפדיה: בשנת 161 לפנה"ס נוצר הקשר הראשון בין היהודים לבין רומא כאשר הגיעו לרומא שליחי החשמונאים. מאוחר יותר הגיעו לרומא סוחרים יהודים מאלכסנדריה שבמצרים וייסדו את הקהילה.
והרומאים הגיעו לשלוט על ישראל רק בשנת 61 לפני הספירה.
אז איך מיישבים את הסתירה הזאתי שאנחנו לא יודעים את השפה של הרומאים למרות שהיה לנו קשר איתם לפני שהם באו לשלוט על ארצנו? גם הפסוק:
"גוי אשר לא ידעת אתה ואבותיך" מהורר תמיהה. שהרי היה קשר עם הרומאים עוד בשנת 161 לפני הספירה.
אשמח שהרב פשוט איישב לי את כל העניינים ויסר לי את הספק.
בתודה מראש, ליאור.

תשובה

שלום וברכה,

התקופה חופפת. מתוך אלפי שנים, אותה מאה שבה התוודענו לראשונה לקיומה של רומא - היא התקופה שבה רומא החלה במסעי הכיבוש העולמיים שהגיעו עד אלינו.

כמו כן אי אפשר להוכיח מהיחידים על הכלל: "גוי אשר לא תשמע לשונו" פירושו שהעם לא יידע לשונו.

עם ישראל אשר חי באזור המזרח התיכון הכיר את השפות הכנעניות והמצריות, אך לא שפת רומא הזרה לו. מספר סוחרים או שליחים אינה סותרת עובדה זו.

גם יש לשים לב לפסוק המלא: ""ישא ה' עליך גוי מרחוק מקצה הארץ, כאשר ידאה הנשר, גוי אשר לא תשמע לשונו" - העם הרומאי אכן הגיע מרחוק, כמרחק דאיית הנשר בשמים, ולא מארץ קרובה, ובא להפיץ תרבות זרה בארץ ישראל. קשה לראות בכך "צירוף מקרים".

בברכה,

דניאל בלס