חברה והשקפה

עולם הבא וימות המשיח

  • ט"ז שבט התשע"ח

שאלה

שלום לכבוד הרב,
עולם הבא הוא הרי עולם נצחי.
אדם שנפטר זוכה לחיי נצח בהתאם למעשיו.
בימות המשיח יקומו הנפטרים הזכאים לתחיית המתים.
כיצד אם כן תמשיך נשמתם להנות מעולם הנצח?
הרי יתבטל המוות מן העולם בעקבות תיקון חטאו של אדם הראשון?
האם החיים שלאחר ימות המשיח ייחשבו כחיי נצח רוחניים כאן בעולם הזה?
אשמח לתשובה מהירה
הנושא מטריד את מחשבתי לא מעט זמן....
תודה,
אפרת

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

תחיית המתים שתתקיים עם בוא הגאולה, מטרתה שהנשמות יוכלו לשוב לחיות בגוף כדי לקיים את המצוות התלויות בארץ ובבית המקדש (אשר נבצר מאיתנו במשך 2000 שנות גלות), ויוכלו לזכות לקיים את המצוות וללמוד את התורה בטהרה ללא קשיי הגלות והיצר הרע, ובזכות חזרתם לעולם יזכו להגיע לדרגה גבוהה יותר בעולם הבא.

לאחר הגאולה וקיום המצוות בבית המקדש בטהרה נגיע להשלמתנו הסופית. והשלמה זו יכולה לבוא באחד משתי צורות (וזו מחלוקת בין המפרשים כיצד יתבצע תהליך זה):

1. לאחר תחיית המתים וקיום המצוות בבית המקדש, העולם הזה יהפוך בהדרגה לעולם רוחני יותר, עד שיהיה כבימי האדם הראשון בגן-עדן, נהפוך לבריות רוחניות ולא נמות. זו דעת הרמב"ן, שהעולם והגופים יהפכו לרוחניים, והעולם הזה והעולם הבא יתאחדו כאחד.

2. לאחר תחיית המתים וקיום המצוות בבית המקדש, העולם החומרי ייחרב כאשר כל הנשמות יועברו לעולם הבא הנצחי ויחיו בו כבריות רוחניות ללא גוף. זו דעת הרמב"ם.

יש לשים לב שלפי שתי הדעות הנשמות יזכו למעשה לחיות לבסוף לנצח בגן-עדן (בין אם מקומם יהיה בעולם הזה שיהפוך לגן-עדן רוחני, או בעולם הבא שהוא גן-עדן רוחני).

עוד בהרצאתו של הרב זמיר כהן על נושא הגאולה:

https://www.hidabroot.org/video/68365

בברכה

דניאל בלס