שבת

בישול בשבתA

  • י"ט שבט התשע"ח

שאלה

שלום ותודה רבה !!!!!!!
האם גוש מבשל בשבת? הבנתי שאצל הספרדים גוש לא מבשל אבל באיזה כלי? ..
ושאלה נוספת עירוי מכלי שני לא מבשל אבל כלי שני מבשל את קלי הבישול.. איך זה הגיוני? כי עירוי מהכלי השני לא יותר חם?

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן שיח סעיף ג' והלאה - דיני בישול בשבת

נד. יש אומרים שאף - על - פי שכלי שני אינו מבשל, היינו דוקא בדבר לח, שדפנות הכלי מצננות את מה שבתוכו. אבל דבר יבש וגוש, שאין בו רוטב, וכגון אורז וחתיכות בשר או דגים וכדומה, דינם ככלי ראשון כל זמן שהיד סולדת בהם. [מהרש"ל]. ויש חולקים וסוברים שאין לחלק בזה בין דבר לח לדבר גוש ועב, שלעולם כלי שני אינו מבשל. וכן עיקר לדינא. ולכן מותר לערות מרק צונן לתוך אורז חם שהיד סולדת בו שבצלחת, או לתוך חתיכת בשר רותח שבכלי שני.

עריוי מכלי שני זה כבר קר יותר כי זה כבר יוצא מהכלי השני והאויר מקררו יותר מאר הוא מונח בכלי שני.

בהצלחה,