חברה והשקפה

מניין השנים בתורה

  • ה' אדר התשע"ח

שאלה

שלום רב,
אני חוזרת בתשובה ועובדת במקום חילוני. לאחרונה שוחחתי עם חברותיי על כך שבעבר אנשים חיו יותר שנים מהיום, כמו למשל אברהם אבינו. חברותיי שאלו האם יתכן שבתקופה ההיא מנו כל שנה בפחות מ-365 ימים. ואם לא, אז כיצד יודעים שהם מנו את השנים כפי שאנו מונים היום?
תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עם דור המבול, החליט ה' לקצר את ימי האדם ל-120 שנה:

בספר בראשית (פרק ו' פסוק ג) נאמר: "ויאמר ה' לא ידון רוחי באדם לעולם בשגם הוא בשר והיו ימיו מאה ועשרים שנה".

לגבי גילאים מופלגים, זו יכולת ביולוגית שהבורא יצר בבני אדם, וטובי המדענים מנסים עד היום לפענח אותה:

https://www.hidabroot.org/article/112577

השנה כמובן לא השתנתה, שהרי אחרי ששת ימי בראשית אין שינוי בטבע עולמו של הקב"ה:

"ויאמר אלהים יהי מארת ברקיע השמים להבדיל בין היום ובין הלילה והיו לאתת ולמועדים ולימים ושנים" (בראשית א, יד)

בכל ספר בראשית מתוארים תאריכים לפי סדר השנים המקובל, לדוגמה: "בחודש השני בשבעה ועשרים יום לחודש" (בראשית ח י"ד)

אילו חל שינוי בסדרי בראשית באורך השנה, אז לא היתה כל משמעות לספירה ותאריכים בתנ"ך. מלבד שפרט כזה היה צריך להיות ידוע לנו.

בברכה,

דניאל בלס