שבת

האם צריך להדליק נרות שבת כמספר הילדים?

  • ה' אדר התשע"ח

שאלה

האם נכון הוא שצריך להדליק נרות שבת כמספר הילדים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין מספיק להדליק נר אחד לצורך נרות שבת, ומכל מקום נהגו להדליק שני נרות אחד כנגד "זכור" ואחד כנגד "שמור" (יעויין שלחן ערוך אורח חיים סימן רסג סעיף א). ויש נוהגים להדליק שבעה נרות, כנגד שבעת ימי השבוע, ויש עשרה, כנגד עשרת הדברות (משנה ברורה סק"ו). ויש נשים שנהגו להוסיף עוד נר לכבוד שבת עבור כל ילד שנוסף במשפחה, ומי שרוצה יכולה לנהוג כן, ולפני שתתחיל מומלץ שתאמר שהיא נוהגת כן "בלי נדר".

מקורות: אמנם בשו"ת שארית יהודה (מאת הרב יהודה צבי בלוהם זצ"ל, סימן כג) כתב, שיש נשים שתורה חדשה מאתם תצא שבשעה שנולד להם תינוק מוסיפין נרות, ושלא ראה בשום מקום אפילו רמז מצוה מזה.

אכן מצינו לכמה מהאחרונים שהזכירו מנהג זה, וכמו שכתב בספר תורת חיים (סימן רסג סוף סק"ד) ויש שנוהגות להוסיף נר לכל ילד הנולד ונהרא נהרא ופשטיה.

וכן בספר ליקוטי מהרי"ח חלק ב' (סדר הנהגות ערב שבת) כתב, שמנהג הנשים כאשר יולד להם בן או בת מוסיפין נר אחד, והביא סמך לדבר מדברי הגמרא במסכת שבת (דף כג עמוד ב) דבשכר שמרבין בנרות דשבת הוי ליה בנין וחתנין רבנן, לכך בכל פעם שיולד להם בן או בת מרבה בנרות שעל ידי זה יזכו לבנין וחתנין תלמידי חכמים.

גם בספר שערי הלכה ומנהג חלק אורח חיים חלק א' (עמוד רסב) כתב, שישנן נשים שמדליקות שני נרות כנגד אישה ובעלה, וכשנולדו ילדים מוסיפות נר אחד כנגד כל אחד ואחד, להאיר מזלם של כל אחד ואחד.

ועיין עוד מה שכתבו לתת טעם למנהג זה בשו"ת משנה הלכות חלק ז' (סימן לה) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (עמוד קכג ד"ה אמנם). וע"ע בשמירת שבת כהלכתה חלק ב' (פרק מג הערה נא) מה שכתב להעיר בדברי המשנה הלכות הנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס