איך עושים תשובה על עבירות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ברצוני לשאול איך אני עושה תשובה לדברים לא טובים שעשיתי?,,,באיזו דרך?,,,לפני מי?,,,,והיכן,,,,,אשמח לקבל תשובה בהקדם האפשרי כי זה מאוד מעיק עליי תודה מראש לילך

תשובה

שילתך הכוללת ביותר `באיזה דרך עושים תשובה`, קשה בדי להשיב עליה, מאחר ולא פירטת את הענינים שעליה את מקשת את דרך התשובה. עושים תשובה לפני הקדוש ברוך הוא, ובעיקרון יש לתשובה כמה שלבים,

א הכרת החטא, דהיינו שמכירים את חובת האדם בעולמו, והתבונן במעשים שבעבר מכיר שלא היו כפי המתבקש מן האדם,

ב. חרטה, כשמעמיק במחשבתו מה עשה, ונגד מי חטא, ומתמלא בחרטה עמוקה על המעשים הלא טובים שעשה בעבר.

ג. וידוי בפה ובלב, שאומר לפני הקב"ה `חטאתי עויתי פשעתי` וכו`,

ד. קבלה אמיתית וחזקה שלא ישוב לאותם החטאים האלה לעולם, ומהיום והלאה יתנהג בהתאם לכיוון שהתווה בורא העולם. משעשה כך קיים את מצוות התשובה בשלימות כלפי הבורא, אולם חטאים שבין אדם לחבירו נצרך גם שיפייס את חבירו על מה שחטא נגדו, ורק אז תהיה תשובתו תשובה שלימה. יש להקדים לפני התשובה תפילה שהקב"ה יעזור שתוכלי לשוב בתשובה על כל העבר, וזהו סגולה שהתשובה תתקיים אצל האדם.

בהצלחה - מנשה ישראל