שו"ת פורים

שאלות לגבי תענית אסתר, ופורים

  • י"ב אדר התשע"ח

שאלה

בס"ד
שלום לכבוד הרב,
1. האם צום תענית אסתר יוצא כבר אחרי תפילת ערבית, או שרק אחרי שמיעת מגילה אפשר לאכול?
2. במידה שאפשר לאכול רק אחרי קריאת מגילה, ומרגיש לא מרוכז לשמוע את המגילה האם אפשר להקל בין ערבית לקריאת מגילה לשתות משהו?
3. נניח שיש מישהו שרוצה לשלוח לו משלוח מנות, אבל ביום פורים לא אהיה באותה עיר שהוא נמצא. אם אני ביום תענית אסתר משאיר משלוח מנות אצל מישהו ועושה איתו תנאי שהמשלוח מנות שלו רק משנכנס פורים, האם זאת דרך נכונה ומועילה כדי לצאת ידי חובת משלוח מנות? או שעדיף וכדאי ע"י שליח שיתן באותו יום, נגיד אחד מבני המשפחה שלו? או שאין הבדל בין שתי השיטות.
4. לספרדים מהו הזמן העדיף לתת את הכסף של זכר למחצית השקל? קראתי כמה דעות.
5. בכמה כסף מינימום יוצאים ידי חובה של מתנות לאביונים?
6. שאלה כללית לגבי תרומה דרך אתרים כמו הידברות למשל לגבי הכסף של מתנות לאביונים. ידוע שצריך לתת שתי מתנות לשני אביונים. במידה ואני תורם דרך כרטיס אשראי למשל לאתר הידברות, איך אני יכול לדעת שהכסף שתרמתי יגיע לשני אביונים, ולא שלמשל יתנו את מלוא הכסף שתרמתי לאביון אחד?
7. לגבי קריאת מגילה. האם כדי לצאת ידי חובה מספיק רק לשמוע (בלי לראות את הכתב בעיניים אפילו לא מחומש)?
8. קריאת מגילה, במידה ולא שמעתי תיבה כלשהי ממי שקורא. ההנחייה היא לקרוא בעצמך את התיבות שהפסדת. קודם כל רוצה לדעת עד כמה תיבות אפשר לקרוא לבד וזה עדיין מועיל כדי לצאת י"ח? כי הרי הקריאה הזו היא לא מתוך מגילה שכתובה על קלף אלא מתוך חומש למשל. כמה אפשר לקרוא לבד כדי להשלים? האם יש גבול? או שאפשר לקרוא גם כמה פסוקים לבד ועדיין זה מועיל?
9. דבר שני, לידע כללי. איך זה שזה מועיל להשלים לבד. כי שוב, הקריאה היא לא מתוך מגילה שכתובה על קלף, אלא מתוך מגילה מודפסת. אז למה זה מועיל?
10. שמעתי שיעור שבו נאמר שיש זמנים בפורים עצמו שהם מסוגלים לתפילה. בבוקר ב 4:30 - 05:00. בחמישה ל 12 (לא זוכר אם הכוונה היא לחצות הלילה או היום) ובשעה שקצת מבושמים מהיין שגם זה זמן מסוגל לתפילה. האם מה שכתבתי נכון והאם יש עוד זמנים מסוגלים שהרב מכיר?

תודה רבה רבה, ופורים שמח
רועי

תשובה

שלום וברכה

1. צום תענית אסתר יוצא בצאת הכוכבים אבל נהגו לא לאכול עד לאחר קריאה של המגילה.

2. יש לשתות.

3. עדיף שיהיה שליח שיביא את זה בפורים אבל אם זה לא מסתדר ניתן להקל להביא את המשלוח מנות לפני פורים על מנת שלא יזכו בזה לפני פורים

4. לפני קריאת מגילה.

5. חצי שקל ואף פחות.

6. הם מחלקים את הכסף לפחות לשני אביונים.

7.. אפשר, אבל קרוב לוודאי שמי שלא מסתכל בחומש /מגילה מפספס מילים מחוסר ריכוז.

8. עד רוב המגילה.

9. מותר לקורא חלק מהמגילה בעל פה.

10. לא ידוע לי.