חגים ומועדי השנה

האם מותר הלכתית להתקלח בתענית אסתר?

  • י"ב אדר התשע"ח

שאלה

שלום הרב,
רציתי לשאול האם מותר להתקלח (מחר) בצום תענית אסתר?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יש להקדים שמותר להתקלח בכל הצומות חוץ מתשעה באב ויום הכיפורים (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקנ סעיף ב, וסימן תריג סעיף א), לפי מנהג הספרדים מותר להתקלח גם במים חמים (חזון עובדיה ארבע תעניות עמודים כא-כב), אולם מנהג האשכנזים להימנע ממקלחת במים חמים בכל הגוף, אך מקלחת במים קרים וכן רחיצת פניו ידיו ורגליו במים חמים מותרות (שער הציון סק"ח), ולכבוד שבת מותר גם כל גופו במים חמים מפני כבוד השבת (משנה ברורה סק"ו).

אומנם גם למנהג האשכנזים מותר להתקלח כל גופו במים חמים בתענית אסתר, והטעם משום שתענית ציבור זה אינו עבור צרה שהיתה בו, אלא רק לזכר דברי הצומות וזעקתם של הזמן ההוא (ראה שו"ת שיח יצחק סימן שס, וספר ישמח ישראל הלכות פורים פרק ד סעיף יח והערה 40).

בברכה,

הלל מאירס