חגים ומועדי השנה

האם מותר לטוס לארץ ישראל ביום טוב שני של גלויות?

  • י"ט אדר התשע"ח

שאלה

כבוד הרב שלום רב,
הבן שלי משרת בצה"ל ואנחנו גרים בצרפת.
המפקד שלו אישר לו לעבור את חג הפסח איתנו בצרפת, מרסיי, אבל בתנאי שהוא חוזר לבסיס ביום ראשון, ואצלנו זה יום טוב שני.
יש טיסת אל על חזרה לארץ בתאריך זה.
האם הוא יכול לחזור לארץ בטיסה זו.
בכבוד רב.
תודה מראש כבוד הרב.

תשובה

שלום רב,

אי אפשר להתיר לבנך נ"י לטוס בחזרה מצרפת לארץ ביום טוב שני של פסח, כי אפילו אם דינו כבן ארץ ישראל, הרי אסור לבן ארץ ישראל שבא לחוץ לארץ למקום ישוב לעשות מלאכה ביום טוב שני של גלויות. ואפילו אם נמל התעופה מחוץ לעיר, הרי הדבר ניכר לרואים שעומד לצאת מן המקום באיסור.

מקורות: כן יוצא על פי המבואר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תצו סעיף ג) ובמשנה ברורה שם. וכן כתב בנידון דידן בספר יום טוב שני כהלכתו (פרק ג סעיף יב) שבן ארץ ישראל השוהה בחוץ לארץ ודעתו לחזור לארץ ישראל, לכל הדעות אסור לו לצאת בטיסה מחוץ לארץ ביום טוב שני. ויעויין עוד בהערה שם.

בברכה,

הלל מאירס