שאל את הרב - כללי

במקום חילול ה’ אין חולקין כבוד לרב

  • כ"ו אדר התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,

שמעתי מכמה רבנים וקראתי בכמה ספרים את המשפט הבא:
״במקום שיש חילול השם לא חולקים כבוד לרב״.
מה הכוונה? כי הרי חייב לכבד תלמידי חכמים..
אשמח שהרב יסביר לי.

תודה רבה לך! יום נפלא

תשובה

שלום רב,

יש חיוב גמור לכבד תלמידי חכמים, אלא הכוונה במשפט הזה היא שכאשר יש חילול השם שזה פגיעה בכבודו של הקב"ה, אז לא מתחשבים בכבוד של הרב.

לדוגמא - נפסק בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רמב סעיף ד) שאסור לאדם להורות לפני רבו לעולם. ומכל מקום כתב השלחן ערוך (שם סעיף יא) שאם מישהו רואה אדם שעובר עבירה מפני שאינו יודע שהוא אסור או מפני רשעתו, מותר להפרישו ולומר לו שהוא אסור בפני רבו, שבכל מקום שיש חילול השם אין חולקין כבוד לרב.

בברכה,

הלל מאירס