תפילה וברכות

חליצת התפילין כשצריך להפיח

  • ד' ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לדעת אם צריך לחלוץ את התפילין מתי שיש נפיחה בשעת התפילה. תודה

תשובה

שלום רב,

אסור להפיח כשהתפילין נמצאות עליו וכמו שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן לז סעיף ב), ואם צריך להפיח - יש לחלוץ התפילין או לכל הפחות להזיזן ממקומן.

מקורות: כן כתב המשנה ברורה (סימן קג סק"ג) שאם מוכרח להפיח על כל פנים יראה להזיז התפילין ולנתקן שלא יהיו מונחין על מקומן כי אסור להפיח בתפילין. ע"ש. אולם יתכן שלכתחילה יש לחלוץ התפילין מעליו לגמרי, ורק כשמוכרח להפיח ולא יספיק לעשות כן, יכול להסתפק בהזזת התפילין ממקומם, יעויין שו"ת מנחת יצחק חלק ו' (סימן יג), בית ברוך על החיי אדם (כלל יד ס"ק שו), ושו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן נ) וחלק ב' (סימן צה).

ולעניין ברכה - כתב המשנה ברורה (סימן כה ס"ק מז) בשם החיי אדם, שאם חלץ התפילין כי היה צריך להפיח, כיון שאסור להפיח בהן, צריך לחזור ולברך. ע"ש. והוא הדין אם רק הזיז התפילין ממקומם לצורך זה, שעליו לחזור ולברך (תשובת הרב חיים קניבסקי שליט"א בספר דעת נוטה חלק ג' תשובה קפד). ואם באמצע שמונה עשרה עשה כן, ימשמש אחר שמונה עשרה ויברך (שם הערה 258). אך אם הפיח לאונסו בעוד התפילין עליו, מסתבר שאין צריך לברך (שם תשובה קפה).

בברכה,

הלל מאירס