הלכות ומנהגים
האם צריך לעשות הגרלה מחדש כאשר אחד לא השתתף
- ה' ניסן התשע"ח
שאלה
בישיבתנו מי שאוסף סכום מסוים בפורים נכנס להגרלה על כסף ושלוש בחורים זוכים. ההגרלה נערכה ולבסוף התברר שבחור אחד לא השתתף בהגרלה האם צריך לעשות הגרלה מחדש?
תשובה
שו"ת משנה הלכות חלק ג סימן קצג
בהגרלה ששכחו להכניס עשרים כרטיסים וחלקו הפרסים אי צריך לחזור ולהגריל
ובדבר שאלתו במעשה בישיבתכם שעשו מפעל הגרלה לטובת הלבשה של בחורי הישיבה הקדושה והדפיסו לזה אלף כרטסי הגרלה ומסרו אותן לבחורים למכור לאחר המכירה שנמכרו לערך חמש מאות כרטיסים נתקיימה ההגרלה ונתחלקו הפרסים שזכו בהם וכאן פתאום הופיע בחור אחד שהיה חולה בשעת ההגרלה והביא אתו עוד עשרים כרטיסים שמכר אבל מפאת המחלה לא היה יכול למסור אותם קודם ההגרלה ועתה השאלה מה לעשות האם כל ההגרלה בטל וצריך להחזיר הפרסים ולהטיל גורל מחדש או שסגי להחזיר להעשרים אנשים עבור הכרטיסים ודיו ושאר ההגרלה נשאר כמו שהיה. והנה לא ביאר מה המצב שם אם יש מי שהוא שטוען נגד ההגרלה ומה הם הטענות של העשרים אם הם רוצים לקבל הכסף בחזרה.
והיטב אשר ראה שהביא דברי החו"י סי' ס"א דכל שיש טעות בהגרלה בטל הכל אלא שכת"ר יצא לחלק דהתם הלא היה ידוע להשותפים כמה פתקאות יש ולכן כשראו שלא היו שם כל הפתקאות נתבטל ההגרלה משא"כ הכא דבעלי הכרטיסים לא ידעו כמה פתקאות מכרו והסכימו לההגרלה שיהיה האיך שיהיה וא"כ אולי גם טעות אינו מזיק ולפענ"ד נראה דאין לחלק בהכי חדא דלפי הנסיון שיש לי הקונים כרטיסים שואלים ג"כ כמה כרטיסים מוכרים וע"כ שהשיבו להם אלף אלא שאפי' דנימא דלא אמרו להם כלום מ"מ אין זה תלוי בטעם ידיעותם או בלתי ידיעותם או שהם מסכימים או לא שהרי החו"י כתב הטעם שכל גורל שנעשה שלא כהוגן בטל אף על פי שאין שום טעם וסברא לבטולו לפי שזה דבר בהשגחה העליונה ואם נעשה שלא כהוגן אינו מסוגל להשגחה העליונה וז"ל החו"י אף על פי שאין טעם ושום סברא ומקום לערער שום אחד מצד השכל מ"מ הגורל נעשה שלא כהוגן בטל מכ"ש אם הטעות במעשה הגורל עצמו וכו' מפני שקרוב הדבר שאם הגורל כהוגן ידבק בו השגחה עליונה מש"כ אם הגורל מקולקל אין מבוא לומר שמי שזכה מאת ד' היתה זאת הן שהקלקול ע"י תחבולות אנוש או בשגגה עכ"פ הגורל מקולקל ומצי כל חד למימר אלו נעשה הגורל כהוגן הי' קיימא לי שעתי ע"פ מזלי או ע"פ תפלתי וכמ"ש אתה תומיך גורלי ע"ש.
והנראה מפורש דאין נ"מ אם הוא בשוגג או במזיד או באונס כיון דלא נעשה כהוגן הגורל מקולקל ויכולים לטעון טעות יהי' מי שיהיה ולאו דוקא אותם שלא היו בקלפי אלא גם אותם שהיו בקלפי ואפי' אותן שזכו בפרס נמי יכולים לטעון טעות כמובן.
אלא שלמדתי עוד מדברי החו"י דבר אחד והוא דדוקא אם יש מי שטוען טעות בגורל ורוצה בחזרת ההגרלה אז מחויבים לחזור ולהגריל אבל אם אין מי שטוען טעות אף שבאמת היה כאן איזה טעות אמרינן דודאי ויתרו השאר ואין לחזור ההגרלה ולמדתי כן ממ"ש עכ"פ הגורל מקולקל ומצי כל חד למימר אלו נעשה הגורל כהוגן וכו' משמע דוקא שמצי למימר הכי ואם אומר הכי מחויבים לחזור ולהגריל אבל אם לא אמרו כלום ושתקו וכל אחד לקח את פרסו זכו בהם ולא מחייבים לחזור ולהגריל וישאר הכל כמו שהוא וכן משמע בש"ס ב"ב דף ק"ו ע"ב ובש"ע חו"מ סי' קע"ג ועיין עוד שו"ת שבו"י סי' קע"ג ובכל אלו המקומות משמע דדוקא אם רוצה אחד שיכול לבטל הגורל אבל אם לאו הכל קיים כמו שהוא וזה פשוט. אלא שצ"ע אי מחויבין להודיע לכל אחד שהשתתף בהגרלה שכך וכך אירע שאם ירצה יכול לערער וממילא יהיו מחויבים לחזור ולהגריל או דילמא כיון שסמכו על בעלי ההגרלה מה שנעשה נעשה והראשון נראה עיקר שהרי הם סמכו שלא יעשו להם עוולה וכיון שיצא מכשול אף בשוגג צריכים להודיעם ואם לא יטענו טעות אז אין צריך לחזור ולהגריל כנלפענ"ד.
וקצת יש לעיין בזה אי יש נ"מ לפי מחלוקת הפוסקים אי גורל מקנה או רק מברר שנחלקו בזה הרמב"ם בפ"ב מהל' שכנים הל' י"א ס"ל שהגורל מקנה וכ"כ הטור סי' קע"ג והרא"ש והראב"ד ס"ל דאינו אלא מברר הדבר ואינו קונה וכ"פ הרמ"א בח"מ וי"ל.
והנני מעתה באהבה וידידות המצפה לרחמי שמים בכל יום פעמים לבד מצהרים וי"ר שנזכה לראות בבנין בהמ"ק ע"י משיח צדקינו ונזכה להסתופף בצל אמנו ציון ולקיים את כל מצות התלויות בה ואת כל דברי תלמוד תורתנו באהבה המכבדו ומוקירו כערכו בברכת התורה מנפש, מנשה הקטן
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il