שו"ת פסח

חמץ שעבר עליו הפסח האם מותר באכילה

  • כ"ה ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול: הרבה אנשים יראי ה' לא סומכים על מכירת חמץ ובודקים כל מוצר מתי יוצר. מדובר גם כשהם נכנסים לחנויות שאלף אחוז מכרו את החמץ כשורה. רציתי לשאול למה. אם חז"ל הקדושים תקנו לנו נוסח מכירת חמץ איך אפשר לא לסמוך על זה?
אשמח מאד לתשובה.

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

א. תקנת מכירת החמץ היא תקנה של גדולי הדורות האחרונים. כמבון שגם בזה אין לזלזל ובוודאי גדולי הדורו תיקנו זאת כראוי והמכירה תקפה.

ב. הסיבה שיש מחמירים בדבר היא מכנה וכמה צדדים והעיקרית שבהם שיש מחלוקת גדולה בין הפסוקים בדרכי ההקנאה לגוי כאשר זה לא נמסר לגוי בידיו ועל כן יש החוששים שלאחר כל דרכי הקניין עדיין החמץ לא עבר לבעלות הגוי לדעת חלק מהפוסקים ועל כן הם מעדיפים לא להשתמש בחמץ גמור שנמכר לגוי.

אבל כפי שכתבתי בת תחילה אף המהדרים במצוות אינם צריכים לחשוש לזה והמכירה תקפה ואין מקום להטיל בה דופי.