האם מותר לאישה להינשא לאח של בעלה לשעבר?

  • ל' ניסן התשע"ח

שאלה

האם מותר לאישה להינשא לאח של בעלה לשעבר? והאם התשובה זהה במקרה שהם לא היו נשואים אלא רק היו תקופה יחד וכעת היא רוצה להינשא לאחיו? (אין במקרה זה ילדים). תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

1. אסור מן התורה להתחתן עם אשת אחיו לשעבר, וכמו שנאמר (ויקרא כ כא) "ואיש אשר יקח את אשת אחיו נדה הוא ערות אחיו גלה ערירים יהיו". וכן הוא ברמב"ם (הלכות איסורי ביאה פרק ב הלכה א) אשת אחיו ערוה עליו לעולם בין מן האירוסין, בין מן הנישואין, בין בחיי בעליהן, בין אחר מיתת בעליהן חוץ מאשת אחיו שלא הניח בן, בין שנתגרשו. וכן פסק השלחן ערוך אבן העזר (סימן טו סעיף כב) אשת אחיו בין מן האב בין מן האם, בין מן הנישואין בין מן הזנות, אסורה מן התורה.

2. רק במקרה שהבעל נפטר ללא ילדים אז התורה התירה לאחיו להתחתן עם אשתו (דהיינו מצוות "יבום") כדי להקים שם לאחיו.

ולפי מנהג הספרדים אפשר לייבם גם בזמן הזה (שלחן ערוך אבן העזר סימן קסה סעיף א. וע"ע באורך בשו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אבן העזר סימן יד, וחלק ח' חלק אבן העזר סימן כו), אולם מנהג האשכנזים שלא לייבם כלל בזמן הזה ועושים במקום זה חליצה (יעויין ערוך השלחן אבן העזר סימן קסה סעיף טו).

3. אם היא חיה עם אותו אדם ללא נישואין או קידושין, מותר לה להתחתן עם אחיו (כך מפורש בשלחן ערוך אבן העזר סימן טו סעיף ל. ומה שכתוב בשלחן ערוך שם סעיף כב שגם מן הזנות אסורה - הכוונה שגם אשת אחיו - שנולד כתוצאה מזנות - אסורה לו. וכן יעויין בלבוש שם סעיף כב).

כל האמור הוא באופן כללי, אולם בכל מקרה יש לפנות לבית דין רבני כדי לברר את ההלכה לגופו של עניין.

בברכה,

הלל מאירס