חטא המרגלים

  • ט' אייר התשע"ח

שאלה

מדוע עונש המרגלים היה כל כך חמור ? זה נשמע קצת מוגזם לא?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הקב"ה נוהג עם בריותיו מידה כנגד מידה, לפי דרגתם.

המרגלים לא היו אנשים בדרגה רגילה, כי אם צדיקים גדולים וגיבורים - נבחרי השבטים.

גם עם ישראל היה בדרגה רוחנית גבוהה מאוד בדור המדבר, לאחר שזכו לשמוע את קול ה' במעמד הר-סיני, והגיעו לדרגת נבואה, וראו בחוש נסים אדירים כמו עשרת המכות וקריעת ים סוף, ובכל יום ויום היו מתקיימים בנס על ידי המן ועמוד האש והענן וכו'. אמרו חז"ל ששפחה על הים ראתה נסים גדולים יותר מהנביא יחזקאל.

על כן היתה עוולה חמורה מאוד להטיל ספק בטובו והבטחתו של הקב"ה לאחר כל הנסים והטובות שעשה עמנו. אם המרגלים היו מספרים רק מה שראו, לא היו נענשים, אך הם הוסיפו לדבר בדיבת הארץ, בעקבותם: ""ותאמרו בשנאת ה' אותנו הוציאנו מארץ מצרים לתת אותנו ביד האמרי להשמידנו"(דברים א, כז).

למרות דרגתם הגבוהה, ולמרות חטאם החמור, שהיה בו משום כפיות טובה והוצאת דיבה כנגד אהבתו של הקב"ה, ריחם ה' על בני ישראל - והעלה את בניהם לארץ כנען, ונתן לעמו את הארץ שהבטיח לאבותם.

עם זאת ה' נהג עם החוטאים בחטא המרגלים מידה כנגד מידה - הם לא בטחו בהבטחתו של ה' להעלותם לארץ, ועל כן לא נכנסו לארץ. אך יהושע בן נון וכלב בן יפונה שבטחו בהבטחת ה' - זכו לעלות לארץ. כמו כן הבנים שלא חטאו עלו לארץ.

ואף שמן הדין היה חייב העם במיתה על חטא המרגלים, הקב"ה ריחם עליהם והחייה אותם במדבר במשך 40 שנה בנסים גלויים, האכילם והשקם.

בברכה,

דניאל בלס