ירידת הדורות

  • י"ד אייר התשע"ח

שאלה

יש מושג של ירידת הדורות שבעצם ככל שהזמן עובר ככה הדורות נהיים יותר ויותר חלשים, רציתי לשאול במה זה בא לידי ביטוי? במה הדור שלנו חלש מדורות קודמים? אם אפשר להרחיב בבקשה אני אשמח

תשובה

שלום וברכה,

העניין מתבטא בשלושה מישורים:

1. ירידה בעומק הלימוד התורני. מאז החורבן נפסקה נבואה מישראל, יש מושג של ירידת הדורות. מה שמתבטא ברמה פחותה בלימוד התורה, והסתמכות רבה יותר על הראשונים, עד בוא הגאולה והקמתה של סנהדרין חדשה. אז יתרחבו הלבבות להעמיק בתורה כבעבר. אמרו חז"ל: אם ראשונים כמלאכים אז אנו כבני אדם, ואם ראשונים כבני אדם אז אנו כחמורים.

2. ירידה ברמת ההשקעה התורנית: בעבר נלחמו יותר על התורה, ומסרו נפש על לימודה ועל המצוות, ולכן זכו להישגים רוחניים שאינם זוכים בדורנו. לרוח הקודש: "קמאי (הראשונים היו) הוו קא מסרי נפשייהו אקדושת השם (בכל ענין, ואפילו בדבר שאין בו חיוב מסירות נפש, וכדלהלן, ולכן נענו שלא כדרך הטבע) ואילו אנן - לא מסרינן נפשין אקדושת השם" (תענית כד, ב)

3. ירידה רוחנית במעשים. במידות טובות, כבוד תלמידי חכמים, כבוד להורים ולזקנים, ובעיות מתגברות מדור לדור ביראת שמים (כפי שרואים בדור האייפונים הנוכחי). עוד בנושא זה:

ttps://www.hidabroot.org/article/208817

אך עם בוא הגאולה נצא ממצוקותינו, ואז נחזור להיות דור דעה בעז"ה בקרוב.

בברכה,

דניאל בלס