הלכות ומנהגים
קביעת מזוזה בבית יהודייה שגרה עם גוי
- כ"ג אייר התשע"ח
שאלה
שלום כבוד הרב, מה קורה אם אישה יהודייה גרה עם גבר לא יהודי (הגוי והיהודייה נשואים שניהם בעלי הדירה)? האם האשה שהיא יהודייה צריכה לשים מזוזה? והאם דווקא היא צריכה לשים או שלא משנה מי שם? פשוט מי שגר בבית יכול לשים? תודה רבה
תשובה
שלום רב,
למנהג האשכנזים מעיקר הדין אין צריך לקבוע מזוזה, משום שיש לגוי שותפות בדירה.
ולמנהג הספרדים יש לקבוע מזוזה בלי ברכה. כמובן שהאישה צריכה לקבוע את המזוזה בעצמה (כי הגוי פסול לכך).
מקורות: לגבי מנהג האשכנזים - ראה רמ"א יורה דעה (סימן רפו סעיף א) בשם המרדכי, שבית המשותף ליהודי וגוי פטור ממזוזה. וכן הסכימו הט"ז (סק"ב) והש"ך (סק"ו) והלבוש (סעיף א). אמנם דעת הערוך השלחן (שם סעיף ב) לחייב במזוזה.
ולגבי מנהג הספרדים - הנה הבית יוסף בבדק הבית (סימן רפו) הביא בשם הרשב"א בחולין (דף קלה עמוד ב) שיש לישראל לקבוע מזוזה גם אם יש לגוי שותפות בדירה. וכתב על זה הבדק הבית, והכי נקטינן ולא כדברי המרדכי שכתב שהוא פטור. וכתב הברכי יוסף (אות ב) שיקבע את המזוזה ללא ברכה.
אמנם יש לדון שאין זה כבוד המזוזה להיות קבועה בבית שדרים בו גוי ויהודייה באיסור. אכן בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' (פרק סב סעיף כז) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שעדיין יש חיוב לקבוע מזוזה בבית כזה. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן שכז).
ומה שמבואר בדברינו שגם אישה כשרה לקבוע מזוזה, כן הורו בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סימן קנח אות ג) ובשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן יח אות ג). וכן הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל בספר אשרי האיש שם (פרק סד סעיף ז).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il