האם יש ברכה למי שמוסר את נפשו על קידוש ה’?

  • ב' סיון התשע"ח

שאלה

מי שמוסר את נפשו על קידוש ה', האם צריך לברך על זה? ומה המקור בבקשה. תודה

תשובה

שלום רב,

אדם שמוסר נפשו על קידוש ה' צריך לברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו לקדש שמו ברבים".

מקורות: הנה בספר יוסף אומץ (אות תפג) כתב, שנוסח הברכה למי שמוסר עצמו למיתה על קידוש השם הוא: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וציונו לאהוב את שם הנכבד והנורא ההיה והוה ועתיד להיות בכל לבבנו ובכל נפשנו ולקדש שמו ברבים ברוך אתה ה' מקדש שמך ברבים".

אולם השל"ה (שער האותיות אות א) כתב, שנוסח הברכה הוא "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וצונו לקדש שמו ברבים". והובא בפתחי תשובה יורה דעה (סימן קנז סק"ו). ועיין בשו"ת ממעמקים חלק ב' (סימן ד) שהעלה לברך כנוסח הברכה שכתב השל"ה, ושכן לימד הגאון רבי אלחנן וסרמן הי"ד את בנו הרה"ג ר' נפתלי הי"ד את נוסח הברכה כהשל"ה, ואמר לו את זה בשם מרן רבנו החפץ חיים זצ"ל. וכן הביא עוד מנכד החפץ חיים זצ"ל ששמע מהחפץ חיים שיש לברך את הברכה כפי הנוסח של השל"ה. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק ה' (עמוד תקצז) שגם ביחיד ראוי לברך ברכה זו.

בברכה,

הלל מאירס