נשים

האם אישה יכולה לברך שבע ברכות?

  • י"ח סיון התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, האם אישה יכולה לברך ברכת שבע ברכות (לא תחת החופה)? תודה

תשובה

שלום רב,

אישה לא יכולה לברך ברכה בשבע ברכות.

מקורות: לפי המבואר ברמב"ם (הלכות ברכות פרק ב הלכה ט) שעבדים וקטנים לא יכולים לברך ברכת חתנים. וכתב הכסף משנה שם, נראה פשוט דהא אפילו צרופי לא מצרפינן עבד וקטן בדבר הצריך עשרה, כל שכן שהם לא יברכו. וכן ביאר המגיד משנה (הלכות אישות פרק י הלכה ה). וכן כתב בביאור הגר"א אבן העזר (סימן סב סעיף ה) על הנאמר בשלחן ערוך שם, שאין מברכין ברכה זו לא עבדים ולא קטנים, וזה לשונו: דאפילו אצטרופי לא מצטרפי כמו שכתוב בסעיף ד. ע"כ. ולפי זה היות שנשים לא מצטרפות למניין עשרה אנשים הדרושים לברכת חתנים, וכמו שכתב הריטב"א בכתובות (דף ז עמוד ב, ד"ה לא) שודאי צריך שיהיו עשרה גדולים וגברים לברכת חתנים. וכן נראה מדברי השלחן ערוך אבן העזר (סימן סב סעיף ד). וכן מבואר בדברי החתם סופר על כתובות (שם, ד"ה במקהלות). א"כ כל שכן שהן אינן יכולות ליטול חלק בברכות אלו. וע"ע ברבנו מנוח ובהגהות מעט צרי על הרמב"ם הלכות ברכות שם.

וכן פסקו בנידון דידן בשו"ת חוות בנימין חלק ב' (סימן פ) ובשו"ת משברי ים (סימן פה) והגר"ש דבליצקי שליט"א בספר שובע שמחות (פרק ד הערה ע) והגרז"נ גולדברג שליט"א בשו"ת במראה הבזק חלק ה' (עמודים 185-186) ובשו"ת בני בנים חלק ג' (סימן כז). וכן מבואר עוד בשו"ת בריתי שלום חלק ז' (מהדורה מורחבת סימן כ אות ב). וע"ע בספר חכמת גרשון (עמודים קסה-קסז).

בברכה,

הלל מאירס