נוסח הכתובה כשהכלה לא בתולה ויש חשש להלבנת פנים

  • כ"א סיון התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, אם כלה לא בתולה מותר לכתוב בתולה בכתובה מפני הלבנת פנים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

במקרה שהכלה לא בתולה אין לכתוב בכתובה שהיא בתולה, אולם מקילים לכתוב "אתתא דא" או "כלתא דא" במקום בעולתא.

מקורות: בספר הערות על מסכת כתובות (עמוד נ) הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שבזמנינו דשכיח שנושאים בעולה (כגון בבעלות תשובה) התירו האחרונים שלא כותבין "בעולתא דא", דזהו גנאי גדול. וכן התירו שיכתוב לה מאתיים, ואף שאין לה אלא מנה, אלא דבעינן שידע מזה החתן, ויסכים להתחייב לה כן בתורת תוספת כתובה, אלא דהתירו לכלול יחד ולכתוב "דחזי ליכי מאתיים" (ואפילו מוהר בתוליכי) דבשעת הדחק סמכינן על דעה הראשונה ברמ"א אבהע"ז סי' סו ס"ז ודלא כהמרדכי. אלא שכתבו שאין להתיר כן אלא במקום שנבעלה לישראל כשר, אבל אם נבעלה לעכו"ם או לפסול דנפסלה לכהונה בכהאי גוונא אין לכתוב כן שלא יבואו להשיאה אם תתאלמן לכהן. וכן ראה עוד בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תשנט) וחלק ג' (סימן שצד אות ד-ה).

בברכה,

הלל מאירס