תפילה וברכות

האם מברכים שהחיינו על מיץ של פרי חדש?

  • י"ח תמוז התשע"ח

שאלה

שלום וברכה,
רציתי לדעת אם מברכים שהחיינו על מיץ של פרי חדש?
תודה מראש.

תשובה

שבוע טוב,

אין לברך שהחיינו על מיץ של פרי חדש כיוון שהמיץ נחשב לזיעה בלבד. ואם אפשר טוב לקחת פרי חדש ולברך עליו שהחיינו ולכוון לפטור בזה את המיץ.

מקורות: ראה בשו"ת שרגא המאיר חלק ו' (סימן כה) ובשו"ת שבט הקהתי חלק ד' (סימן עג) שאין לברך שהחיינו על מיץ של פרי חדש. ע"ש. וכן הביא בספר שארית יוסף חלק ג' (עמוד שסה) מהגר"ע יוסף זצ"ל בתשובה כתב יד, אלא שכתב שלכתחילה יאכל מעט מהפרי ויברך עליו שהחיינו, ויכוון לפטור את המיץ. וכן ע"ע בשו"ת שערי יושר חלק א' (סימן לב אות ג) שגם העלה להלכה למעשה שאין לברך על מיץ פירות שהחיינו, אלא יקח איזה פרי חדש אחר או איזה בגד חדש, ויברך עליו שהחיינו ויכוון לפטור בזה גם למיץ הפרי החדש לצאת אליבא דכולי עלמא, ושכן הסכימו עמו הג"ר נפתלי נוסבוים והג"ר משה אלישיב שליט"א. וע"ע בספר לקט שאלות המצויות חלק ה' (עמודים מט-נ) בשם הגראי"ל שטיינמן זצ"ל.

בברכה,

הלל מאירס