תפילה וברכות

האם חייבים לעשות זימון בברכת המזון על הכוס?

  • כ' תמוז התשע"ח

שאלה

האם זימון לברכת המזון חייב על הכוס? תודה

תשובה

שלום רב,

אין חיוב לזמן בברכת המזון על כוס. ומכל מקום מצוה מן המובחר לעשות כן. ולמעשה מנהג העולם שלא לזמן על הכוס בימות החול, אולם רבים מקפידים על כך בשבת ויום טוב.

מקורות: ראה שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים (סימן קפב סעיף א) ומשנה ברורה (סק"ד). ורבים נוהגים לברך על הכוס בזימון בשבת ויום טוב, ויש לכך מקור מספר סדר היום (סדר קדוש ליל שבת ויום טוב) שכתב, ויברך על היין אחר המזון, ואפילו שאין דרכו בחול לברך על היין צריך לברך ביום השבת עליו מפני כבוד היום, וכדי להרבות בברכות כדי להשלים מאה ברכות. וכן כתב החות יאיר זצ"ל בספרו מקור חיים (סימן עדר, ד"ה נכון) וזה לשונו: נכון המנהג שמדקדקים מאד לברך בג' סעודות של שבת על כוס יין אפילו מי שאינו מדקדק כל יום, ונראה דזה מועיל ג"כ ביום השבת להשלמת מאה ברכות. וכן ראה בערוך השלחן (שם סוף סעיף א) שכתב, שיש מדקדקים בשבתות וימים טובים כשיש זימון לברך על הכוס אם אפשר להשיג. אמנם יש לציין למש"כ בספר ארחות רבנו חלק א' (עמוד פג) שאצל מרן החזון איש והגר"י קניבסקי זצ"ל לא בירכו על הכוס אף בשבת ואף כשברכו במזומן.

בברכה,

הלל מאירס