שבת

מלאכת לישה

  • כ"ט תמוז התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
ראיתי היום במסכת זבחים דף צד: לגבי נתינת זרעי פשתן בשבת במים שיש עניין עם מלאכת לישה . האם מותר לתת בשבת זרעי פשתן לסלט שיש בו רוטב וכדומה?תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

עיין במשנה ברורה סימן שלו ס"ק נא שכתב:

"ודע דכ"ז בזרעונים שאין נבללים במים אבל בזרעונים שמתערבים ונתלים זה בזה במים כמו כרשינין וכיו"ב שמתרככין ונימוחים שם והמים מתעבים בסיבתם ונעשים כמים שעיסה או קמח בלולים בתוכה אסור לשרותן לבהמתו משום לש".

הרי שמשמע מדבריו שעיקר החשש משום לש, היינו כאשר אותם זרעונין גורמים ש"המים מתעבים בסיבתם ונעשים כמים שעיסה או קמח בלולים בתוכה". ולפי זה יתכן לחלק בין מים לבין רוטב סלט.

אמנם הואיל ועדיין לא ראיתי עוד פוסק שחילק ככה, ומדובר בספק איסור דאורייתא החלה מיד בנתינת הנוזל [וכדמשמע מהרמב"ם שבת פ"ח-טז, שכ"כ בספר עולת שבת שכא-כג, וכן למד בספר יד פשוטה (ח,ב)], אם כן אין להקל לתת זרע פשתן לתוך שום נוזל בשבת, ויש לאסור לא רק בזרע פשתן, אלא גם בשומשמין שהוסיף הרמב"ם, וגם בכרשינין שהוסיף המשנה ברורה.

בברכה,

רב נחום