לפרוק רגשות

  • ג' אב התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
1. איך אפשר לפרוק רגשות בפני אדם (חברה, אחות, בעל, פסיכולוגית) מבלי להיכשל ברכילות ובלשון הרע?
2. יש הבדל אם מדברים על אדם שהזולת מכיר או על אדם שהזולת לא מכיר?
3. כאשר המצב מאפשר להסתפק בכתיבה במחברת (מבלי לערב בני אדם) מותר לכתוב את הרגשות השליליים ואת המחשבות ממש איך שרוצים? כתיבה יכולה להיחשב לשון הרע או רכילות אם התוכן לא עובר לאף אחד חוץ ממני?
4. כאשר המצב מאפשר להסתפק בדיבור עם הקב"ה (מבלי לערב בני אדם) מותר לספר לו איך שרוצים בלי הגבלות? מה הרגשתי, מה כאב לי, על מה אני כועסת, מה עשו לי שציער אותי? מה אני חושבת על האדם שעשה לי את זה? זה יכול להיחשב לשון הרע או רכילות אם התוכן לא עובר לאף אחד חוץ מה'?
5. הפתרונות הנ"ל מצערים את הקב"ה? האם יש דרך אחרת שנכונה בשלמות ולכתחילה והיא דרך המלך?

תשובה

שלום וברכה

1. כל שכוונתך להיעזר ביועץ ולא ללכלך על השני, הרי שאין בזה איסור. השומע אסור להאמין לדברייך אלא לקבל זאת כאמת בעינייך את צריכה להיזהר לא להגזים. אם אפשר לדבר על האדם בשם בדוי, בוודאי עדיף.

2. כפי שכתבתי לעיל אין איסור, אבל כמובן שיותר קל הלכתית לדבר על מי שאינך מכירים.

3. בכתיבה יכולה לשפוך חופשי כרצונך.

4. יכולה לשפוך שיחך לפני ה' אבל יש להיזהר לא לבקש מבורא עולם להעניש מאן דהוא.

כל הדרכים האלו נכונות. כאשר סדר העדיפות הוא לבכתיבה ואחר כך לדבר עם ה' ואחר כך לדבר על מישוה שלא מכיר ואחר כך לדבר עם מי שמכיר.

בהצלחה,