תפילה וברכות

האם יש דין שינוי מקום בהולכי דרכים?

  • כ' אב התשע"ח

שאלה

שלום,

רציתי לדעת מה ההלכה לאדם שנמצא בדרכים מבחינת הפסק ברכות על שתייה, מזון וכו'?

כוונתי בכך שאדם עובר בין אוטובוסים ממקום למקום, או ברכבו, והחל לאכול מחוץ לרכבו, האם כאשר בירך פעם אחת מחוץ לביתו, מספיק?

ומה ההלכה כשיוצא מעיר אחת ומגיע לעיר אחרת?

תודה!

תשובה

שלום רב,

ההלכה היא שאין דין שינוי מקום בהולכי דרכים היות שלא קבעו עצמם מלכתחילה לאכול במקום שברכו, ולכן מי שבירך על אכילה או שתייה כשיצא מחוץ לביתו, יכול להמשיך לאכול ולשתות ברכבו או באוטובוס ללא שיצטרך לברך בשנית. והוא הדין אם החליף כמה אוטובוסים ואפילו אם יצא מעיר לעיר - שאין לברך בשנית.

מקורות: יעויין שלחן ערוך אורח חיים (סימן קעח סעיף ד) ומשנה ברורה (ס"ק מב) ושער הציון (ס"ק לח) ושו"ת בצל החכמה חלק ו' (סימן עב-עג) ואור לציון חלק ב' (פרק יב סעיף טו)

בברכה,

הלל מאירס