שבת

האם מותר לעשות תיקון כרת בשבת?

  • כ' אב התשע"ח

שאלה

1. יש לי שאלה לעניין תיקון כרת. האם קריאת תהילים כל הלילה נחשבת לתיקון כרת?

2. ומה נחשב כל הלילה? מצאת הכוכבים עד עלות השחר או שאפשר להתחיל מחצות הלילה?

3. והאם תיקון כרת בשבת נחשב ל-1000 תיקונים? או רק אחד?

4. ושמעתי פעם שעונג שבת עדיף מאשר תיקון כרת בשבת זה נכון?

תודה

תשובה

שלום רב,

1. החיד"א זצ"ל בקונטרס יוסף בסדר (סימן ב) כותב, שסדר הלימוד בתיקון כרת הוא: א. מסכת כריתות וכל המשניות במתון ונעימה. ב. מסכתות שר"ת חיים. חולין. יומא. ידים. מקואות. ג. הרמב"ם הלכות שגגות כל י"א פרקים הראשונים. ד. אם הוא ליל הששי ילמד זוהר תקון היסוד עד חצות. ואם הוא בלילה אחרת ילמד אדרא רבא וזוטא. ה. תקון חצות. ו. תהלים עם התפלה החדשה. ואם ח"ו יש איזה צרה בעיר יאמרו צ"א פעמים ויהי נועם. וי"ב פעמים יענך. ז. אם אינו ליל ששי ילמד הלכות תשובה מהרמב"ם וראשית חכמה שער הקדושה.

2. תיקון כרת הוא על ידי שלומדים כנ"ל מתחילת הלילה ועד עלות השחר. ראה להחיד"א שם שכתב, יזהרו להתפלל ערבית בחברה ותכף אחר ערבית יתחילו הלימוד.

3-4. לא ידוע על מקור שאומר שתיקון כרת בליל שבת שווה לאלף תיקונים, אדרבה ראה בכף החיים (סימן רפ אות ה) שהביא מהפתח הדביר שכתב לאסור לעשות תיקון כרת בליל שבת ולצער עצמו בנדידת השינה. ע"ש. וע"ע בחזון עובדיה שבת חלק ב' (עמודים רטז-ריח).

בברכה,

הלל מאירס