מיני שאלות

  • ל' אב התשע"ח

שאלה

1. קראתי בכמה אתרי אינטרנט(שערכו יהודים, כמו כיפה, וכאלה) שבגלל שבתקופה שלנו, רוב האנשים
לא יודעים את תפילת הדרך בעל פה, אז אפשר
להשתמש ברמקול באוטובוס נגיד, כדאי שכולם ישמעו, רציתי לשאול, מה השתנה שבתפילה רגילה
אסור להשתמש ברמקול, ובפורים כשקוראים את
המגילה, מקלים כשאין ברירה להשתמש ברמקול?

2. קראתי בעלון "מעיין השבוע", ב"פרשה ופירשה" בפרשת "ראה"
שחז"ל אמרו, שלא יבקש האדם מן ה' משהו גדול,
לא כל כך הבנתי את ההמשך, כי אני באמצע תפילת 18 בברכת "שמע קולנו", אומר תודה
לה' על כל מיני דברים, ואז מבקש כמה דברים:
1.רפואה לבן של הרב בבית כנסת שלנו שעבר תאונת דרכים לא עלינו, לא מזמן,

2.זיווג הגון לאח גדול של חבר שלי.
3.שה' יגביה אותי, (כי אני לא כל כך גבוה יחסית
לגילי, אמנם ברוך ה' לא מציקים לי על זה, אבל בכל זאת) ואז אם מישהו/מישהי שיבואו ויגידו
"גבהת", בלי נדר אגיד להם, ברוך ה', תודה.
4. שלא יהיה פיגוע או משהו חס וחלילה, שלא יהיה אסון טבע בארץ ישראל.

5. שה' יגן על כל החיילים והשוטרים והאברכים, כל מי שלומד את התורה הקדושה, או מגן עליה.

6. שה' במהרה יחזיר את השכינה מגלותה, ונחזור לעבוד את ה' בבית המקדש במהרה בימנו,

האם אלו בקשות שאסור לבקש?, למה התכוונו חז"ל?

3. האם זה נכון שאסור להוריד את כוס היין מהיד
כשעושים קידוש או הבדלה?

4. קראתי בעלון "אהבת ישראל", עד כמה חשוב השמירה על כבוד הספרים הקדושים, ברוך ה'
אני מצליח לאסוף הרבה עלונים, ואני אוהב את זה, האם יש עניין של כבוד כשאני שם עלון על עלון?,
(מבקש בבקשה את התשובה בגלל ככה וככה, כמו שאסור לשים בושם על בגד בשבת משום איסור "מוליד ריח", כדאי שאם יעלה לי הספק לגבי עניין הכבוד אוכל לענות לעצמי), ומה עם נגיד שאוספים סידורים, או גמרות אחרי שיעור, האם אין כאן עניין של "כבוד"?, (בבקשה רוצה לדעת את הסיבה)

5.למדתי ברוך ה' הרבה על העניין של הסנגוריה על עם ישראל, ויש את הסיפור עם רבי לוי והאיש והסיגריה, למדתי שלא טוב להזכיר בסנגוריה את החטא של האיש, אז נגיד אם אני רואה רכב בשבת
שנוסע לא עלינו, מה אני יכול לומר?
אם אני רואה איש מעשן, מה אני יכול לומר כדאי ללמד עליו זכות?, ומה אומרים כדאי ללמד סנגוריה על עם ישראל בלי להזכיר את החטאים?

6. הרבה פעמים עולים לי שאלות שאני רוצה לשאול בהלכה וכאלה בשבת, ובגלל שאין לי זיכרון כל כך טוב(נגיד, צריך לראות את העלון כדאי להיזכר בשאלה שרציתי, שזה יחסית טבעי, כי שוכחים)
אז אני עושה בראש לעצמי שאלות שאני בלי נדר רוצה לשאול, האם זה נחשב הכנה "משבת לחול"?

תודה רבה ויום טוב ומבורך!

תשובה

שלום וברכה

1. ההלכה לא משתנה. אם אפשר לשמוע את קול המברך ללא רמקול הרי שיוצאים ידי חובה אף אם משתמשים גם ברמקול להגברת הקול.

אם אי אפשר לשמוע את קול המברך ללא הרמקול, חובה לומר בלחש יחד עם המברך כי אין יוצאים ידי חובה ברמקול.

2. לא יודע את כוונתם. מותר להתפלל על הכל. אולי הכוונה לא האריך יותר מידי בבבקשות פרטיות באמצע התפילה כדי לא לפספס את קדושה.

3. ראוי להקפיד על כך.

4. אין כל בעיה להניח ספר על גבי ספר. רק ספר שקדושתו חמורה יותר כגון חומש אין להניח מעליו סידור או עלון.

5. אין צורך לומר כלום. מספיק לחשוב שבוודאי יהודי זה לא יודע כלל מה זה שבת והוא תינוק שנשבה - לא קיבל חינוך על קדושת השבת.

6. מותר לכתחילה.