תפילה וברכות

יציאה ידי חובת ברכת התורה בברכת אהבת עולם

  • א' אלול התשע"ח

שאלה

בס"ד, שלום רב, מי שהולך לפי הילקוט יוסף להלכה, אם הוא בירך ברכת אהבת עולם בקריאת שמע, ונזכר אחר כך שלא בירך ברכת התורה, אז הוא כבר לא יכול לברך ברכות התורה. אבל, אני אישה. ומתפללת מסידור לנשים לפי שיטת הגר"ע יוסף זצ"ל, שלפיה אני לא מברכת את ברכת אהבת עולם בשם ובמלכות. לעומת זאת, את ברכות התורה אני כן מברכת בשם ובמלכות. לכן, אתמול, כשנתקלתי בעצמי במצב כזה (שיצא משום נסיבות מסוימות שלא בירכתי ברכות התורה אבל כן בירכתי אהבת עולם בקריאת שמע, ובלימוד התורה של שבת, לפתע נזכרתי) והייתי בטוחה שיש בילקוט יסף איזו הלכה לנשים שאומרת שהן כן מברכות במקרה כזה את ברכות התורה, כי לא בירכו אהבת עולם בשם ובמלכות. אבל חיפשתי בילקוט יוסף ולא מצאתי לנשים הלכה כזאת, או התייחסות לכך. האם תוכלו בבקשה ליישב זאת/לברר זאת בשבילי ובשביל כל הנשים שהולכות לשיטת מרן בהלכה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם את מדלגת בברכת אהבת עולם על שם ה' אפילו בהרהור הלב זה לא בגדר ברכה - וממילא יש לך לחזור ולברך ברכת התורה, אולם אם את מהרהרת שם ה' בלב - אין לחזור ולברך ברכת התורה.

מקורות: יעויין בשו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק אורח חיים סימן ג אות יז ד"ה ולענין).

בברכה,

הלל מאירס