תיקון עוונות מהעבר

  • ד' אלול התשע"ח

שאלה

שלום הרב ,
בעוונותי הרבים לפני 3 שנים בערך הפסדתי כספים שלא היו לי בהימורים ובשביל לשלם את החובות הייתי לוקח הלוואות בריבית מאנשים שלא הכרתי דרך חבר שהיה מתווך בנינו , אחד האנשים שלוויתי ממנו סכום של 5000 שקלים שהייתי אמור להחזיר לו 5500 כעבור חודש אחרי שבועיים ממתן ההלוואה נפטר מדום לב , אני כמובן לא הכרתי אותו וניסיתי בכל דרך להשיג את הפרטים שלו ומי היורשים שלו ומה שהצלחתי להשיג זה את השם פרטי , שם משפחה ואמרו לי שאין לו ילדים או אחים או הורים בחיים הכי קרובים שלו הם הילדים של דודה שלו והם העבירו את כל הצ’קים שהיו לו לבן אדם אחר שטוען שהוא היה חייב לו כסף .. עכשיו הבן אדם הזה מבקש ממני לשלם לו את מה שלוויתי מהבן אדם שנפטר , אני מאד רוצה לתקן את המצב חשוב לי לציין שבשנתיים האחרונות אני משתדל לעשות תשובה אני שומר שבת ברוך ה׳ מתפלל 3 תפילות ביום וקובע עיתים לתורה ולא התקרבתי להימורים כבר שנתיים אני יודע ומרגיש שאני חייב לתקן את הטעויות שעשיתי כי כתוב ״ לווה רשע ולא ישלם ״ אני רק צריך שמישהו יכוון אותי למי אני צריך להחזיר את הכסף ואיזה תיקון אני יכול לעשות למצב הזה כי אני גם חווה בעיות קשות של הצלחה ופרנסה במקצוע שלי ואני בטוח שיש לזה חלק גדול בכך , תודה הרב .

תשובה

שלום וברכה

א. אם לא היה כאן היתר עסיקא אינך חייב לשלם אלא את הסכום המקורי של ההלאווה ותו לא.

ב. עליך ללכת לבית הדין הרבני ולבקש שיורו לך למי לשלם את החוב. בהתחשב בצוי הירושה שניתנו אם ניתנו על ידי בית הדין.

אם הצ'יקים שלך מונחים ביד פלוני תוכל להניח שאתה חייב לשלם לפלוני.

אם אין לו ציקים שלך אין לך לשלם לו ללא הוראת בית דין רבני שיאמרו שהחוב שהיית חייב לנפטר אתה אמור לשלם לפלוני.