אשר יצר את האדם....וברא בו..." , מה פרוש?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ברכת אשר יצר תמוהה לי: מדוע אנחנו אומרים "יצר את האדם..וברא בו נקבים נקבים" ידוע שיצירה היא דרגה נמוכה יותר מבריאה, שיצירה זה יש מיש ובריאה זה יש מאין, אם כן למה אנחנו אומרים שהנקבים נבראו? (ודוקא האדם נוצר?) למה שלא נאמר "יצר את האדם ויצר בו נקבים..." וכמו כן למה אנחנו אומרים "יוצר אור ובורא חושך (רע)" מדוע דווקא ככה? אודה לך מראש שאלה זאת הטרידה אותי רבות טרם עלתה לי סברה שהניחה את דעתי.

תשובה

שלום

יהונתן האמת שגם לי זה היה קשה, וראיתי בסידור בגאון מוילנא שמבאר את הענין, שישנה בחינה של יצירה שגבוהה מבריאה (כיון שכל אחת מהדרגות יש בה גם כן חלוקה לארבע), אני איני מבין במהות הענין הזה כלל, לכן לא אדע לפרש ולתת ביאור בענין.