קיבל על עצמו קבלה לרפואת החולה ונפטר

  • ט' אלול התשע"ח

שאלה

במידה ולקחתי קבלה כלשהי על עצמי לרפואת אדם מסוים אך האדם נפטר האם עליי להמשיך בקבלה? תודה

תשובה

שלום רב,

צריך להמשיך בקבלה למרות שהחולה נפטר, אלא אם כן אמרת במפורש שהקבלה היא בתנאי שיתרפא החולה.

מקורות: כתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן תקסט סעיף א) יחיד המתענה על צרה ועברה, או על חולה ונתרפא או מת, צריך להשלים כל התעניות שקבל עליו, אולם כתב הרמ"א יורה דעה (סימן רכ סעיף טו) שכל זה מדובר בקבלו עליהם סתם, אבל אם פירש דבריו כגון מי שנדר ואמר אם יחיה פלוני החולה אתענה כך וכך או אתן כך וכך לצדקה, אם מת אותו פלוני פטור מנדרו דהרי התנה בפירוש, ולא בעינן תנאי כפול בנדרים וכו'. ע"ש. וכן פסק המשנה ברורה (סימן תקסט סק"ד).

בברכה,

הלל מאירס