תפילה וברכות

האם כלה פוטרת את הציבור מאמירת תחנון?

  • י"ב אלול התשע"ח

שאלה

כלה בימי שבע ברכות שלה ומתפללת בבית הכנסת האם הציבור יגידו תחנון? החתן לא נמצא בבית הכנסת. תודה

תשובה

שלום רב,

נוכחות הכלה בעזרת נשים אינה פוטרת את הציבור מאמירת תחנון.

מקורות: כן כתב בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סוף סימן יב) שאם יש כלה בעזרת נשים פשוט שאינה פוטרת מנפילת אפים כיון שאינה בצירוף אתם ועוד טעמים. ע"ש. וע"ע אליו בחלק ח' (סימן כד ענף ב) שהעירו לו ממה שכתבו בהגהות תפארת יעקב על המשניות ברכות (פרק ב) ובספרו טהרת שולחן (סימן קלא) להסתפק בזה אם מתפללים בבית הכלה אם אומרים נפילת אפים, וכן ממה שכתב בספר מאורי אור (דף קסא) לגבי נפילת אפים אצל חתן דמסתברא דהכי נמי כלה. הרי מפורש דגם כלה פוטרת מנפילת אפים, והשיב: שהפוסקים הנ"ל דיברו באופן שהולכים להתפלל בבית הכלה, דהיא נעשית עיקרית, דעל פי רוב באים לכבודה להתפלל שם, אבל בית הכנסת שמתפללים כהרגלם ואין חתן במנין שלהם, אלא שנמצא כלה בעזרת נשים, אין בזה סיבה לפטור מנפילת אפים. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס